Klima uređaji , razdvojeni sustavi

30.08.2023. | Klimatizacija

Klima uređaji su električni aparati za obradu zraka u zatvorenom prostoru. Ventiliranjem kroz unutarnju jedinicu zrak se  grije ili hladi i kondenzira ovisno  o načinu rada, pretvaranjem električne u termodinamičku energiju, sa  energetskim učinkom u omjeru 1:3 u prosjeku.

Način rada klima uređaja određuje korisnik prilikom startanja po zadanim vrijednostima ili odabirom  hlađenja, grijanja, sušenja i snage ventilatora, ili automatskim načinom rada uz odabir željene temperature zraka u prostoriji.

Utjecaj na okolinu i učinkovitost klima uređaja neposredno ovisi o položaju u prostoriji, jer je prostor nekoliko metara direktno ispred i ispod unutarnje jedinice izložen intenzivnom strujanju zraka. Pravilnim i racionalnim korištenjem klima uređaja postiže se ugodna mikroklima u prostoriji za rad ili stanovanje.

Unutarnja jedinica  klima uređaja u režimu hlađenja osim što hladi kondenzira vodenu paru iz zraka, a vanjska jedinica grije. Vanjska jedinica u modu grijanja hladi i kondenzira tako da na njoj nastaje  leđenje kondenzata pri vanjskim temperaturama ledišta vode ili nižim, radi toga vanjska jedinica ima automatsku funkciju odleđivanja u režimu grijanja.

Vanjska jedinica klima uređaja utječe na okolinu bukom i direktnim strujanjem zraka nekoliko metara ispred, izgledom i kondenzacijom vode u režimu grijanja. Razina buka vanjske jedinice ovisi o kvaliteti i izvedbi uređaja, količina kondenzirane vode ovisi  o količini vlage i temperaturi zraka u atmosferi, a karakterističan izgled vanjske jedinice dolazi do izražaja na pročeljima zgrada osobito u starim jezgrama urbanih sredina,  i na takvim adresama postavljanje na pročelje može biti  zakonom zabranjeno ili  samom korisniku ne odgovara položaj radi estetskih razloga.

Instalacije između unutarnje i vanjske jedinice su kablovi za jaku i slabu struju, bakrene izolirane cijevi za freon, a uvjet je instalacija jake struje za napajanje  i instalacija odvodnje  kondenzirane vode od unutarnje i  od vanjske jedinice.

Održavanje klima uređaja uz redovno čišćenje kućišta i  filtara na unutarnjoj jedinici  je  kemijsko čišćenje isparivača, kondenzatora i odvoda jer sve tvari  i mikroorganizmi što se natalože u radu predstavljaju izvor zaraze, neugodnih mirisa, lošeg izgleda, a direktno utječu na učinkovitost samog uređaja koji ovisi o dobrom protoku zraka kroz obje jedinice.

Klima uređaj sadrži tvari koje oštećuju ozonski omotač. Montažu, demontažu , servis i održavanje  obavljaju osobe ovlaštene  prema međunarodnom sporazumu o zaštiti ozonskog omotača.

Najnovije vijesti

TV Antene, odašiljači i prijemnici

Antena za prijem zemaljskog televizijskog signala, DVB-T signal i TV prijemnik spojeni omogućuju praćenje TV programa emitiranog preko zemaljskog televizijskog odašiljača.  DVB-T (digital video broad casting -terrestrial eng.), (digitalni širokopojasni...

Elektroinstalacije

Elektrotehničke instalacije provode električnu energiju, napajaju aparate, rasvjetu i strojeve, štite od atmosferskog ili statičkog elektriciteta ili prenose podatke u obliku električne energije.Energija se javlja u prirodi u raznim oblicima, prelazi iz jednog oblika...

Ventilacija stambenih objekata

Prostor namijenjen za stanovanje novije gradnje bez sustava za ventilaciju neće biti kvalitetan prije svega jer suvremeni građevni materijali kao što su stiropor i mineralna vuna kao i plastična stolarija, osim što su prihvatljivi po osnovi energetske učinkovitosti...

Povezane vijesti

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.