TV Antene, odašiljači i prijemnici

30.08.2023. | Antenski sustavi

Antena za prijem zemaljskog televizijskog signala, DVB-T signal i TV prijemnik spojeni omogućuju praćenje TV programa emitiranog preko zemaljskog televizijskog odašiljača.  DVB-T (digital video broad casting -terrestrial eng.), (digitalni širokopojasni video-zemaljski hrv.),  je standard u načinu digitalnog prijenosa tv signala putem zemaljskih tv odašiljača. Od Prosinca 2019. hrvatski odašiljači emitiraju DVB-T2 signal zajedno sa dosadašnjim DVB-T signalom i u međuvremenu omogućuju pratiti domaće kanale na oba načina, u Svibnju 2020. ostaje samo DVB-T2 signal, prijem hrvatskih kanala putem zemaljskih odašiljača biti će moguć samo sa odgovarajućim prijemnikom, ako korisnici nemaju Tv prijemnik sa integriranim DVB-T2 prijemom na postojeći TV prijemnik je moguće nadograditi uređaj za DVB-T2 prijem i pratiti sve hrvatske kanale u HD (high definition) kvaliteti i razlučivosti slike.

Televizijski signal emitiran preko zemaljskih odašiljača u eter su elektromagnetski valovi,UHF (ultrakratki valovi el.mag. spektra), koji se rasprostiru u svim smjerovima oko odašiljača dok ne naiđu na prepreku koja uključuje i gornje slojeve atmosfere, nailaskom na prepreku signal se odbija do sljedeće prepreke i tako dalje dok potpuno ne oslabi.

Ukoliko se antena za prijem zemaljskog signala ne može postaviti u zoni optičke vidljivosti prema odašiljaču, ostaje za prijem odbijenog signala od reljefa, objekata ili stratosfere koji je oslabljen i ometan ostalim signalima sa istog frekvencijskog opsega. Kod prijema refleksijskog signala uz uvjet odabira odgovarajuće antene koja će dohvatiti traženi signal a oslabiti ostale signale,  i po potrebi instalacije antenskog pojačala zemaljskog signala, tv prijemnik će prenositi program bez smetnji.

Antena za prijem satelitskog televizijskog signala,DVB-S signal i TV prijemnik spojeni omogućuju praćenje TV programa emitiranog usmjerenom satelitskom antenom preko telekomunikacijskog satelita. DVB-S (digital video broad casting-satellite, eng.), (digitalni širokopojasni video-satelitski, hrv) je standard u načinu digitalnog prijenosa tv signala putem satelita. Tendencija većine televizijskih kuća je što prije isporučiti svoje programe u HD rezoluciji i osigurati kvalitetniju uslugu, pa se sve više satelitskih kanala pojavljuju u DVB-S2 načinu emitiranja i napuštaju DVB-S sistem, što kod korisnika javlja potrebu za nabavkom STB (set top box) satelitskih prijemnika sa DVB-S2 prijemom ili TV prijemnika sa integriranim DVB-S2 prijemnikom da bi bili opremljeni za praćenje omiljenih TV kanala.

Telekomunikacijski sateliti se nalaze u orbiti na točno određenoj orbitalnoj poziciji, geostacionarna pozicija, u pojasu na visini oko 35000km iznad ekvatora koji se naziva i  klarkova putanja i kreću se istom brzinom kojom zemlja rotira tako da se uvijek nalaze na istom položaju u odnosu na antenu.

Telekomunikacijski sateliti odašiljaju televizijski signal koji pokriva područje za koje su namijenjeni i pozicionirani, snaga signala najjača je u središtu područja, a  najslabija na rubnim područjima dok potpuno ne oslabi van područja koje pokriva.

Antenu je potrebno precizno usmjeriti prema određenom satelitu i postići optičku vidljivost bez ikakvih prepreka između antene i satelita. Sa jednom antenom moguće je hvatati signal sa više satelita koji su u orbitalnim pozicijama nad geografskom položaju prijema,
instalacijom više konvertera ili antenskog rotora.

Instalacijom parabolične antene sa konverterom ,(LNB-om), precizno usmjerene i učvršćene i prijemnika DVB-S signala ,TV prijemnik će prenositi TV program bez smetnji.

Najnovije vijesti

Klima uređaji , razdvojeni sustavi

Klima uređaji su električni aparati za obradu zraka u zatvorenom prostoru. Ventiliranjem kroz unutarnju jedinicu zrak se  grije ili hladi i kondenzira ovisno  o načinu rada, pretvaranjem električne u termodinamičku energiju, sa  energetskim učinkom u...

Elektroinstalacije

Elektrotehničke instalacije provode električnu energiju, napajaju aparate, rasvjetu i strojeve, štite od atmosferskog ili statičkog elektriciteta ili prenose podatke u obliku električne energije.Energija se javlja u prirodi u raznim oblicima, prelazi iz jednog oblika...

Ventilacija stambenih objekata

Prostor namijenjen za stanovanje novije gradnje bez sustava za ventilaciju neće biti kvalitetan prije svega jer suvremeni građevni materijali kao što su stiropor i mineralna vuna kao i plastična stolarija, osim što su prihvatljivi po osnovi energetske učinkovitosti...

Povezane vijesti

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.